"2023'te uzaydayız!"



Türk Hava Kurumu bölge toplantısına katılmak üzere sabah saatlerinde kuruma ait uçakla Sinop'a gelen THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, Vira Otel'de basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda Türk Hava Kurumu'nun projelerinden bahseden Osman Yıldırım, Türkiye'nin uzay programını açıkladı. Türk Hava Kurumu'nun Havacılık ve Uzay Üniversitesi kurulduğunu hatırlatan Yıldırım, "Arkadaşlar biliyorsunuz kurumuzun bu dönemde yaptığı en önemli faaliyetlerinden birisi Türk Hava Kurumu Havacılık ve Uzay Üniversitesi oldu. Üniversitemiz bu yıl eğitime başladı. Ankara ve İzmir'de toplam 236 öğrenci ile ülkemizin değerli gençlerine eğitim veriyor. Üniversitemizin en büyük özelliği bir ihtisas üniversitesi, havacılık ve uzay üniversitesi olması. Dünyada bu konuda eğitim yapan 37. üniversite var. Amerika'da bulunan en önemli havacılık ve uzay üniversitesi ile öğrenci mübadelesi yapıyoruz. Biz Amerika'ya, Amerika da bize öğrenci gönderiyor. Tabii eğitimin bir özelliği de bizim üniversitemizde okuyan öğrenciler 1 veya 2 yıl bağlı bulundukları bölümlere göre Amerika'da okuyacaklar. Mezun olurlarken hem Türk Hava Kurumu üniversitesinin diplomasını alacaklar hem de Amerikan Havacılık ve Uzaycılık Üniversitesi'nin diplomasını alacaklar. Türk Hava Kurumu Üniversitesi hem uçak mühendisi hem uydu mühendisi hem de astronot mühendisliği eğitimleri yaptıracak bir üniversite. ABD'de işbirliği yaptığımız üniversite dünyadaki hava araçlarının tasarlanmasında çok önemli bir üniversite. Biz de tabii kendi imkan ve kabiliyetimizi biliyoruz. Gerçekten Türkiye'de öğretim üyeleri ve bilim adamlarını biz geri getirdik. Yani beyin göçü geri döndü" dedi.

Türkiye en geç 2023'e kadar uzaya insanlı uzay aracı gönderebilecek
Türkiye'nin kısa süre içerisinde uzaya insanlı uzay aracı göndereceğini kaydeden Yıldırım, "Bu gün uydu diyoruz ya da uzay gemisi diyoruz. Bunların hepsinin Türkiye'de yapılmaması için hiç bir neden yok. Çünkü bu imkan ve kabiliyet Türkiye'de var. Hem uçak üretimi, hem uydu projesi ve hem de uzay mekiği projesinin Türkiye'de gerçekleşmesi mümkün. Projesini biz yöneteceğiz. Gövdesini, motorlarını ve ana bilgisayarının yazılımını Türkiye'deki mevcut sanayi kuruluşlarıyla, şirket ve organizasyonlarla birlikte THK Üniversitesi yapacak. Elimizde her türlü imkan var. Türkiye en geç 2023'e kadar uzaya insanlı uzay aracı gönderebilecek. Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar Türkiye kendi yaptığı mekikle uzaya gidecek ve dönecek. Onun için diyoruz ki, 'uzayda yeni bir Türkiye kuracağız'. Artık THK Türkiye'nin sınırları dışına çıktı. Bunun yanında uzayda da yerimize alacağız" diye konuştu.

Uzay üssünün yine Türkiye'de olacağını dile getiren Osman Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bizim uzay mekiğimiz Ankara'daki Türk Kuşu Tesisleri'nden kalkacak ve görevini yaparak tekrar tesislere inecek. Uydumuzu belki mekiğimiz uzaya götürecek ve yörüngesine yerleştirecek. Uzayda kendi uzay laboratuvarımızı kuracağız. Bunu da gerçekleştirmemek için hiç bir neden yok. Ben şuna inanıyorum, hedefi olan hedefine varır. Zaten o hedefe ulaşmak için gerekli programını yapar. Bunları başarmak için her şeye sahibiz. Bir kere arkamızda Türk milleti ver. Arkamızda bir devletimiz ve hükümetimiz var. Sloganımız 'gelin hep beraber uzayda bir Türkiye kuralım'. Bu projelerin hepsi kısa sürede hayata geçecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder